POP Pankki -ryhmään kuuluu 18 itsenäistä pankkia sekä yli 60 konttoria ja palvelupistettä ympäri Suomea. Lisäksi ryhmään kuuluvat POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki, kiinnitysluottopankki POP Asuntoluottopankki ja ryhmän keskusyhteisönä toimiva POP Pankkikeskus Osuuskunta. POP Pankki -ryhmän toimintaa ohjaavat keskeisesti arvot: ”Katse tulevassa”, ”Kerralla kuntoon”, ”Yhdessä enemmän” ja ”Kannattavasti vastuullinen”.
Suomen parhaaksi pankiksi tutkitusti ja toistuvasti arvioitu POP Pankki -ryhmä otti Graniten riskienhallintaohjelmiston käyttöön vuonna 2022. Pankilla on tällä hetkellä käytössä laaja, lähes kymmenen työkalun kokonaisuus. Haastattelimme POP Pankin Operational Risk Officeria, Petri Lönnqvistiä ja kysyimme, miten Graniten työkalut muuttivat ryhmän riskienhallintaa.
Excelistä kohti yhdenmukaista, jatkuvaa riskienhallintaa
Lönnqvistin mukaan pankkiryhmän riskienhallinta on järjestetty kolmelinjaisen mallin mukaisesti. Liiketoiminnot vastaavat riskienhallinnan ensimmäisestä puolustuslinjasta, ryhmän keskusyhteisössä toimiva riskivalvontatoiminto toisesta ja sisäinen tarkastus kolmannesta linjasta.
POP Pankilla oli ennen Graniten ohjelmiston käyttöönottoa jo riskienhallinnan prosesseja käytössä. Riskienhallintaa tehtiin pääosin tyypillisillä toimisto-ohjelmistoilla, joissa tehdyt arvioinnit eivät olleet täysin yhdenmukaisia ja helposti yhdistettävissä. POP Pankki tarvitsi työkalun, joka mahdollisti systemaattisen, yhdenmukaisen ja säännöllisesti tehtävän arvioinnin koko ryhmätasolla.
Graniten ohjelmiston käyttöönotto aloitettiin kahdella työkalulla: riskinarvioinnilla ja toteutuneiden riskitapahtumien käsittelyllä. Työkalut eriytettiin tarkoituksella omiksi kokonaisuuksikseen, mikä mahdollisti selkeämmän käytön, arvioinnin ja raportoinnin.
Graniten työkalut otettiin hyvin vastaan koko ryhmässä, ja ohjelmiston käyttö on laajentunut lähes kymmenen työkalun kokonaisuudeksi kattaen muun muassa ulkoistusten riskit, tietoturvariskit sekä compliance- ja projektinhallintatyökaluja.
Hyödyt: läpinäkyvyyttä, vastuullisuutta ja ajansäästöä
Graniten käyttöönotto on tuonut POP Pankin riskienhallintaan merkittäviä parannuksia niin riskienhallinnan asiantuntijatyön tueksi kuin liiketoiminnan arkeen. Muutos näkyy erityisesti siinä, kuinka ajantasainen tieto on nyt helposti kaikkien saatavilla, miten vastuut ovat selkeytyneet, ja kuinka prosessit ovat tehostuneet.
”Me saadaan nyt riskitilanne näkyviin nopeasti, yksittäisen pankin näkymästä koko yhteenliittymätasolle asti”, kuvaa Petri Lönnqvist Graniten tuomaa näkyvyyttä.
Granite on myös tukenut vastuiden siirtymistä oikeille tahoille: riskienhallinta ei jää vain riskienhallinnan asiantuntijoiden vastuulle, vaan liiketoiminta osallistuu riskienhallintaan aktiivisesti. Tämä on mahdollistanut aiempaa selkeämmän omistajuuden ja prosessien jatkuvuuden.
”Pankit ja liiketoiminnot ovat ottaneet useita työkaluja omakseen. Ei ole tarvinnut palata vanhoihin toimintatapoihin, eikä kukaan kaipaa exceleitä takaisin,” tiivistää Lönnqvist.
Myös raportointi on kokenut ison muutoksen. Aiemmin hajanaisista lähteistä koostuneet raportit ovat vaihtuneet yhden järjestelmän tarjoamaan, ajantasaiseen ja helposti muokattavaan näkymään.
”Ajankäyttö on tehostunut huomattavasti. Kaikki tieto löytyy yhdestä paikasta, ja sen saa nopeasti muokattua tarvittaviin käyttötarkoituksiin”, kuvailee Lönnqvist.
Toimintamalli, ei vain työkalu
POP Pankissa ei otettu käyttöön pelkkää työkalua. Sen sijaan samalla uudistettiin koko riskienhallinnan toimintamalli. Riskienhallinta siirtyi kertaluonteisista arvioista jatkuvaan, reaaliaikaisesti päivittyvään käytäntöön.
”Tavoitteena oli alusta asti, ettei tehdä riskiarviointia vain kerran vuodessa, vaan että sitä ylläpidetään ja päivitetään koko ajan säännöllisesti. Nyt pystymme heti reagoimaan, kun riskiarvioihin tulee muutoksia tai sääntely muuttuu”, kertoo Lönnqvist.
Graniten asiakaskohtaisesti konfiguroitavat työkalut tukivat tätä ajattelua ja tavoitetta. Yhteistyö sujui tiiviisti ja joustavasti: POP Pankki käytti aikaa omien tarpeiden määrittelyyn ja Granite tarjosi siihen teknisen tuen ja asiantuntijuuden.
Katse tulevaisuuteen: tekoäly, lisääntyvä sääntely ja kehittävä yhteistyö
Lönnqvistin mukaan sääntelyn lisääntyminen, tarkentuminen ja monimutkaistuminen jatkuu myös tulevaisuudessa. Tässä tilanteessa järjestelmien merkitys kasvaa entisestään. Erityisesti tekoälyn mahdollisuudet kiinnostavat Lönnqvistia:
”AI voi auttaa tiedon analysoinnissa ja yhdistelyssä eri työkalujen välillä. Se voisi nopeuttaa tilanteen ymmärtämistä ja auttaa tunnistamaan olennaisia poikkeamia.”
Myös Graniten tulevia tekoälytoimintoja odotetaan POP Pankissa kiinnostuneina.
Yhteistyö kantaa
Petri Lönnqvist summaa yhteistyön Graniten kanssa seuraavasti:
”On ollut hyvä malli, että me ensin määritellään tarpeet ja sen jälkeen Granite tuo osaamisensa toteutukseen. Työkalujen käyttöönotto ja kehittäminen on ollut nopeaa ja keskusteluyhteys tiivis. Tällä mallilla on ollut helppo onnistua.”
Julkaistu 24.6.2025