Kun pohdimme organisaation riskienhallintakypsyyttä, yksi keskeisistä arviointiulottuvuuksista on tehokkuus.
Riskienhallintakypsyyden arviointiulottuvuus tarkoittaa sitä, miten laajasti ja aktiivisesti organisaatio tunnistaa, arvioi ja hallitsee riskejä. Se kuvastaa riskienhallinnan toimintojen syvyyttä ja laajuutta organisaation toiminnassa. Arviointiulottuvuudet; tehokkuus, kattavuus ja proaktiivisuus, auttavat arvioimaan organisaation riskienhallinnan kehitystasoa ja valmiutta reagoida riskeihin.
Riskienhallinnan tehokkuus viittaa siihen, miten hyvin organisaatio pystyy saavuttamaan riskienhallinnan tavoitteet ja vastaamaan riskeihin mahdollisimman tehokkaasti. Tarkastellaanpa tätä ulottuvuutta syvemmin ja selvitetään, miten organisaatio voi arvioida ja kehittää riskienhallintansa tehokkuutta.
Tehokkaan riskienhallinnan tunnusmerkit
Tehokas riskienhallinta on paljon enemmän kuin riskien välttämistä. Se perustuu strategiseen lähestymistapaan, joka kattaa laajan kirjon toimenpiteitä ja käytäntöjä, joilla minimoidaan negatiiviset vaikutukset ja maksimoidaan mahdollisuudet. Tehokas riskienhallinta tunnustaa, että riskit ovat olennainen osa liiketoimintaympäristöä ja niihin on varauduttava systemaattisesti.
Tehokkaan riskienhallinnan tunnusmerkit ovat:
Tavoitteellisuus. Organisaatio tunnistaa selkeästi riskienhallinnan tavoitteet ja pyrkii saavuttamaan ne. Riskienhallinta on integroitu osaksi strategiaa ja päivittäistä toimintaa.
Suunnitelmallisuus. Riskienhallinta on suunniteltu ja rakennettu systemaattisesti. Organisaatiolla on selkeä riskienhallintasuunnitelma, joka määrittelee vastuut, toimenpiteet ja aikataulut.
Resurssit. Organisaatiolla on riittävästi resursseja riskienhallinnan toteuttamiseen. Tämä sisältää sekä taloudelliset resurssit että pätevän henkilöstön.
Toimenpiteet. Tehokas riskienhallinta sisältää laajan valikoiman toimenpiteitä riskien lieventämiseksi tai hyödyntämiseksi. Näihin voi kuulua esimerkiksi varautumissuunnitelmien luominen, vakuutusten hankkiminen tai prosessien uudelleenjärjestely.
Seuranta ja arviointi. Riskienhallintaa seurataan ja arvioidaan säännöllisesti. Organisaatio pystyy arvioimaan, kuinka hyvin toimenpiteet toimivat ja tekemään tarvittavia muutoksia.
Arviointi: Miten tarkastella riskienhallinnan tehokkuutta
Organisaation on tärkeää arvioida, kuinka tehokasta sen riskienhallinta todellisuudessa on. Tämä auttaa tunnistamaan vahvuudet ja mahdolliset kehityskohteet. Arviointi voi tapahtua esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:
Kuinka hyvin riskienhallinta tukee organisaation strategisia tavoitteita? Tehokkaan riskienhallinnan tulisi olla linjassa organisaation tavoitteiden kanssa ja tukea niiden saavuttamista.
Kuinka nopeasti organisaatio pystyy reagoimaan uusiin riskeihin? Reagointikyky uusiin ja odottamattomiin riskeihin voi olla merkki riskienhallinnan tehokkuudesta.
Kuinka hyvin riskienhallinta on integroitu organisaation päivittäiseen toimintaan? Tehokas riskienhallinta ei ole erillinen prosessi, vaan osa jokapäiväistä päätöksentekoa.
Miten systemaattisesti riskienhallintaa seurataan ja arvioidaan? Jatkuva seuranta ja arviointi ovat avain tehokkaaseen riskienhallintaan.
Riskienhallinnan tehokkuus ei ole erillinen osa-alue, vaan se vaikuttaa ja yhdistyy muihin arviointiulottuvuuksiin, kuten kattavuuteen ja proaktiivisuuteen. Tehokas riskienhallinta edellyttää kattavaa lähestymistapaa, joka ulottuu organisaation kaikkiin osa-alueisiin ja toimintoihin. Lisäksi se vaatii proaktiivista ajattelutapaa, jossa pyritään ennakoimaan riskejä ja varautumaan niihin ennen kuin ne ilmenevät.
Riskienhallinnan kattavuus:
Kattavuus tarkoittaa riskienhallinnan ulottumista organisaation eri osa-alueisiin ja toimintoihin. Kun kattavuus on alhainen, riskienhallintaa harjoitetaan satunnaisesti tai rajoitetusti vain tietyillä alueilla. Etulinjan johtajat eivät esimerkiksi osallistu säännöllisesti riskiarviointeihin eikä toimintojen välillä ole yhteisiä standardeja tiedon jakamiseen. Kun kattavuus on korkea, on riskienhallinta integroitu laajasti yrityksen eri toimintoihin ja prosesseihin. Kattavuuden lisääntyessä koko organisaatio osallistuu riskityöhön, yhteiset standardit on luotu, riskit tunnistetaan paremmin ja niitä pystytään käsittelemään kokonaisvaltaisemmin.
Riskienhallinnan proaktiivisuus:
Proaktiivisuus liittyy organisaation kykyyn ennakoida ja varautua riskeihin. Reaktiivinen toiminta tarkoittaa, että riskeihin reagoidaan vasta niiden ilmetessä ja keskitytään nykytilanteeseen huomioimatta tulevaisuuden skenaarioita. Toimenpiteet ovat aina tilannekohtaisia ja korjaavia ja työntekijöitä koulutetaan riskien varalla vain silloin, kun välittömiä tarpeita ilmaantuu.
Proaktiivisuus eli ennakoiva toiminta puolestaan tarkoittaa, että organisaatio pyrkii ennalta tunnistamaan riskejä ja varautumaan niihin aktiivisesti. Korkea proaktiivisuus tarkoittaa, että organisaatio tekee tarvittavia toimenpiteitä riskien välttämiseksi tai vaikutusten minimoimiseksi. Käytännössä se saattaa tarkoittaa sitä, että yrityksen sisällä on toimivat tehtäväkierrot osastojen ja vastuualueiden välillä ja että palkintamallit perustuvat resilienssin maksimoimiseen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Usein myös valtaosa johtamisosaamisesta hankitaan talon sisältä.
Riskienhallintakypsyyden arviointi — Riskienhallinnan kypsyys tukee tavoitteellista ja tuloksellista riskienhallintaa
Yhteenvetona voimme todeta, että tehokas riskienhallinta on elintärkeää organisaation menestyksen ja kestävyyden kannalta. Se vaatii suunnitelmallisuutta, tavoitteellisuutta, resursseja ja jatkuvaa seurantaa. Tehokkuus on yksi kulmakivistä, joiden varaan vahva riskienhallintakulttuuri rakentuu.
Yhdessä nämä arviointiulottuvuudet auttavat hahmottamaan, kuinka vahvasti riskienhallinta on osa organisaation kulttuuria ja toimintatapoja. Korkea kattavuus ja proaktiivisuus osoittavat, että riskienhallinta on pitkälle kehittynyttä ja organisaatio on valmis kohtaamaan monenlaisia riskejä tehokkaasti ja ajoissa.
Tuloksia käytännön riskienhallinnasta
Kun haluat tietää, miten riskienhallinta tuodaan osaksi liiketoiminnan strategiaa ja tulosohjausta käytännön tasolla, osallistu Graniten veloituksettomaan riskienhallintawebinaarin. Varaa paikkasi täällä!
Julkaistu 16.8.2023