Kuinka riskienhallinta integroidaan liiketoimintaan?

Riskienhallinta on kriittinen osa nykyaikaista liiketoimintaa. Nykyisen liiketoimintaympäristön monimutkaisuus, jatkuvat muutokset ja kasvavat uhkatekijät korostavat tarvetta tunnistaa ja hallita riskejä tehokkaasti. Vaikka riskienhallinta on olennainen osa menestyksekästä liiketoimintaa, sen integroiminen osaksi yrityksen toimintaa vaatii tietoista sitoutumista ja työtä.

Miksi sitten riskienhallinta on niin tärkeää liiketoiminnalle? Yksinkertaisesti sanottuna, hyvin hallittu riskienhallinta auttaa yritystä välttämään tai vähentämään potentiaalisia uhkia ja hyödyntämään mahdollisuudet tehokkaasti. Systemaattinen riskienhallinta auttaa suojelemaan yrityksen mainetta, varmistamaan liiketoiminnan jatkuvuuden ja saavuttamaan tavoitteet sujuvasti. Lisäksi riskienhallinta edistää päätöksentekoa, sillä se perustuu systemaattiseen analyysiin ja tiedon perusteella tehtyihin päätöksiin.

Vaikka riskienhallinnan merkitys on selvä, sen integroiminen osaksi yrityksen arkea voi olla haastavaa. Usein tämä johtuu erilaisista syistä. Ensinnäkin, organisaatioiden on saatettava omaksua riskienhallintaan liittyvä kulttuurimuutos ja ymmärrettävä sen strateginen merkitys. Riskienhallinnan on oltava läsnä kaikilla organisaation tasoilla ja se vaatii osallistumista kaikilta organisaation työntekijöiltä, ei pelkästään ylimmältä johdolta.

Lisäksi riskienhallinnan integroiminen liiketoimintaan voi olla haastavaa, koska se vaatii resursseja ja osaamista. Organisaation on varmistettava, että sillä on riittävät resurssit ja asiantuntemus riskienhallintaprosessin toteuttamiseen ja seurantaan. Tämä voi sisältää koulutusta, investointeja teknologioihin ja järjestelmiin sekä riittävän ajan ja taloudellisen tuen tarjoamisen.

Riskienhallinnalla on merkittävä rooli liiketoiminnan menestyksessä. Riskienhallinta on toimintatapa, jolla on suora yhteys yrityksen tulokseen ja josta lopulta muodostuu iso osa organisaation kulttuuria. Silloin, kun homma toimii, riskienhallinta koskettaa yrityksen kaikkia työntekijöitä ja vaikuttaa kaikkeen päätöksentekoon.

Uuden toimintatavan luomisessa ja kulttuurin kehittämisessä on kuitenkin aina omat haasteensa. Riskienhallinnan kohdalla sudenkuopat liittyvät usein ymmärryksen ja kommunikaation puutteeseen, yleiseen muutosvastarintaan ja riskienhallinnan eriytymiseen muusta organisaatiosta. Iso ongelma on myös resurssipula, joka liittyy henkilöstöön, tarvittaviin työkaluihin ja investointeihin.

Jotta kompastuskiviltä vältyttäisiin tulee riskienhallinta tuoda organisaatioon aktiivisesti ja suunnitelmallisesti. Ohessa kahdeksan kohdan lista, jolla riskienhallinta saadaan integroitua yrityksen toimintaan:

Riskienhallinnan prosessi

Riskienhallinnan integroimisessa riskienhallinnan prosessi on avainroolissa. Riskienhallinnan integroiminen vaatii selkeän prosessi, joka kattaa riskien tunnistamisen, arvioinnin, priorisoinnin, hallinnan ja seurannan. 

Liiketoimintasuunnitelman integroiminen

Siiloutunut riskienhallinta ei palvele liiketoiminnan tavoitteita. Riskienhallinnan integroimiseksi riskienhallinta on sisällytettävä organisaation liiketoimintasuunnitelmaan. Tavoitteiden asettamisessa on aina otettava huomioon niihin mahdollisesti liittyvät riskit.

Yhteistyö eri funktioiden kanssa

Riskienhallinta ei ole itsetarkoituksellinen harjoitus. Riskienhallinnan tulee tehdä tiivistä yhteistyötä yrityksen eri funktioiden kanssa ja varmistaa, että ne ymmärtävät riskienhallinnan merkityksen. Yhtä tärkeää on, että ne myös ja osallistuvat aktiivisesti riskienhallintaprosessiin. Riskienhallinta ei tee “riskienhallintaa”.

Koulutus ja kehitys

Riskienhallinnan integroiminen liiketoimintaan vaatii ymmärrystä ja osaamista. Riskienhallinnasta ja sen merkityksestä onkin järjestettävä henkilöstölle. Riskienhallinnan kouluttamisen tukiranka on riittävät resurssit ja työkalut riskien tunnistamiseen, arviointiin ja hallintaan.

Riskitietoisen kulttuurin luominen (risk aware culture)

Riskienhallinta integroituu liiketoimintaan organisaation kulttuurin kautta. Sen tukemiseksi on syytä kehittää ja ylläpitää riskikulttuuria, jossa riskienhallinta on jokaisen työntekijän vastuulla. Prosessi vaatii avoimuuden ja yhteistyön edistämistä ja sitoutumista riskienhallinnan prosesseihin. 

KRI:t, riskienhallinnan maturiteetti ja seuranta

Riskienhallinta ei voi tuke liiketoiminnan tavoitteita ilman selkeitä mittareita. Keskeisten riski-indikaattorien (KRI:t) asettaminen ja niiden seuraaminen varmistaa, että yritys on oikealla tiellä riskienhallinnan suhteen ja tekee tarvittavat muutokset tarpeen vaatiessa.

Integroiminen päätöksentekoon

Yksi riskienhallinnan tärkeimmistä päätehtävistä on tukea päätöksenteon tietotarpeita. Riskienhallinnan integroimiseksi on syytä tehdä siitä osa yrityksen päätöksentekoa, jolloin päätökset tehdään ottaen huomioon sekä mahdollisuudet että niihin liittyvät riskit.

Joustavuus ja jatkuva kehittäminen

Liiketoimintaympäristö ei ole koskaan staattinen, vaan se muuttuu ja kehittyy nopeasti. Riskienhallinnan on kyettävä reagoimaan muutoksiin ketterästi ja siksi on tärkeää kehittää joustava riskienhallintaprosessi, joka pystyy mukautumaan muuttuviin olosuhteisiin ja uusin riskeihin. Pitämällä riskienhallinnan prosessit ajan tasalla ja etsimällä jatkuvasti tapoja parantaa riskienhallintaa varmistat vankan tuen liiketoiminnan tavoitteille.

Riskienhallinnalla varmistat yrityksen tulostavoitteet

Riskienhallinnan tuominen yrityksen arkeen vaatii systemaattista prosessia ja määrätietoista työtä. Yllä olevat kahdeksan askelta toimivat yksinkertaisina askelmerkkeinä kohti liiketoimintaan integroitua riskienhallintaa. Käytännön riskienhallintatyö vaatii aktiivista otetta ja jatkuvaa ylläpitoa. Tehokas riskienhallinta on tärkein työkalu yrityksen tulostavoitteen toteutumiseen ja siinä auttavat tarkoituksenmukaiset riskienhallintatyökalu.

Tuloksia käytännön riskienhallinnasta

Kun haluat tietää miten riskienhallinta tuodaan osaksi liiketoiminnan strategiaa ja tulosohjausta käytännön tasolla osallistu Graniten veloituksettomaan riskienhallintawebinaarin. Varaa paikkasi täällä!


Kirjoittanut
Antti Pekkala
LinkedIn

Ota yhteyttä

Granitella raportointi sujuu mutkattomasti.

Granite on mahdollistanut riskienhallintatyön kehittymisen.