Riskienhallinta osaksi strategiaa

Riskienhallinta ja strategiatyö kulkevat käsi kädessä. Riskienhallinta auttaa organisaatiota tunnistamaan ja arvioimaan ne tekijät, jotka voivat vaarantaa liiketoiminnan tavoitteiden saavuttamisen.
Markkinat ja liiketoimintaympäristö ovat jatkuvassa muutoksessa. Siksi liiketoiminnan kehittäminen vaatii ennakoimista. Menestyvä strategia edellyttää, että yllättäviin tapahtumiin osataan varautua ja valmistautua. Riskienhallinnan sisällyttäminen strategiatyöhön siis ei ole vain tärkeää vaan se on välttämätöntä.
Tässä artikkelissa käsittelemme riskienhallinnan roolia strategiatyössä ja sitä miten riskienhallinta integroidaan strategiaan.

Integroimalla riskienhallinta strategisiin prosesseihin yritys luo menestyvän strategian

Riskienhallinnan rooli strategiassa

Ennen kuin organisaatio voi kehittää tehokasta ja kestävää liiketoimintastrategiaa, on tärkeää ymmärtää liiketoimintaympäristöä ja siihen liittyviä riskejä. Riskienhallinta toimii olennaisena osana strategian formulointiprosessia varmistaen, että organisaatio voi ottaa huomioon mahdolliset haasteet ja luoda strategian, joka on vastustuskykyinen muutoksille ja riskeille.

Liiketoimintaympäristön tilannekartoitus on strategiatyön välttämätön ensimmäinen askel, joka on liian helppo sivuuttaa riskienhallinnassa. Liiketoimintaympäristön kartoittaminen edellyttää kattavaa analyysia organisaation ulkoisista tekijöistä, kuten markkinoista, kilpailijoista ja asiakkaista. Markkina-analyysi on tärkeä osa tilannekartoitusta, ja se sisältää syvällisen tutkimuksen markkinoiden koosta, kasvupotentiaalista, suuntauksista, asiakkaiden tarpeista ja odotuksista sekä olemassa olevista kilpailijoista. Markkina-analyysin avulla organisaatio voi ymmärtää markkinoiden dynamiikkaa ja tunnistaa mahdolliset riskit, kuten hintakilpailu, teknologiset muutokset tai muuttuvat kuluttajatrendit.

Sisäisten sidostyhmien kartoitus on toinen tärkeä, strategian formulointiin keskeisesti kuuluva riskienhallintaprosessi. Organisaation on ymmärrettävä omat vahvuutensa, heikkoutensa ja resurssinsa. Tämä sisältää arvioinnin organisaation kyvyistä, infrastruktuurista, henkilöstöstä ja taloudellisista voimavaroista. Sisäisten sidostyhmien kartoittaminen auttaa organisaatiota tunnistamaan mahdolliset riskit, kuten puutteet osaamisessa tai toimintaprosesseissa, jotka voivat vaikuttaa strategian onnistumiseen.

Kilpailija-analyysi on kolmas tärkeä osa strategian muodostamisen riskienhallintaa. Kilpailija-analyysi auttaa organisaatiota ymmärtämään kilpailutilannetta ja tunnistamaan kilpailijoiden vahvuudet, heikkoudet, markkinointistrategiat ja resurssit. Kilpailija-analyysi sisältää arvioinnin kilpailijoiden tuotteista, hinnoittelusta, markkinaosuuksista ja asiakassuhteista. Tämä auttaa organisaatiota tunnistamaan kilpailuun liittyviä riskejä ja kehittämään strategioita, jotka erottavat sen kilpailijoista ja tarjoavat kilpailuetua.

Myös markkinatilanteen analyysi on oleellinen osa riskienhallintaa ennen strategian formulointia. Se sisältää kokonaisvaltaisen tarkastelun liiketoimintaympäristön tilanteesta ja trendeistä. Markkinatilanteen analyysi keskittyy esimerkiksi markkinoiden kasvupotentiaaliin, asiakkaiden ostokäyttäytymiseen, muuttuviin kuluttajatrendeihin, poliittisiin ja taloudellisiin tekijöihin sekä lainsäädännön muutoksiin, jotka voivat vaikuttaa organisaation toimintaan.

Markkinatilanteen analyysi auttaa organisaatiota ymmärtämään markkinoiden dynamiikkaa ja mahdollistaa strategisten päätösten perustelemisen.

Riskienhallinta ennen strategian formulointia on välttämätön osa menestyvää liiketoimintaa. Se auttaa organisaatiota ymmärtämään ja ottamaan huomioon sekä sisäiset että ulkoiset riskit strategian kehittämisessä, mutta riskienhallinnan prosessi tukee liiketoimintaa myös strategian formuloinnin aikana ja kun strategiaa ryhdytään tuomaan käytäntöön.

Riskienhallinta strategian formuloinnin aikana

Riskienhallinta on olennainen osa strategian formulointiprosessia, sillä se auttaa organisaatiota määrittelemään käytännön toimintaa ohjaavat strategiset arvot, vision ja tarkoituksen. Riskienhallinta strategian formuloinnin aikana tarjoaa monia etuja, jotka mahdollistavat strategian menestyksekkään toteuttamisen.

Ensinnäkin, riskienhallinta osana strategian formulointia auttaa organisaatiota asettamaan taloudelliset tavoitteet. Käyttämällä liiketoimintaympäristökartoitusta riskienhallinnan perustana, organisaatio voi ymmärtää markkinoiden vaatimukset ja rajoitteet sekä tunnistaa mahdolliset taloudelliset riskit. Tämä puolestaan mahdollistaa taloudellisten tavoitteiden selkeyttämisen ja realististen mittareiden asettamisen strategian onnistumisen seuraamiseksi.

Tämän lisäksi riskienhallinta auttaa organisaatiota strukturoimaan liiketoimintojaan siten, että strategiset tavoitteet voidaan saavuttaa. Analysoimalla riskejä ja niiden vaikutuksia eri liiketoimintoihin, organisaatio voi tehdä päätöksiä resurssien kohdentamisesta tärkeimpiin kohteisiin ja toimintoihin. Tämä auttaa organisaatiota keskittymään olennaiseen ja varmistamaan strategisten tavoitteiden saavuttamisen tehokkaasti.

Riskienhallintaprosessin tuloksen syntyvät myös liiketoiminnan strategiset päämäärät. Tämä tarkoittaa organisaation erottautumistekijöitä, jotka auttavat yritystä erottautumaan kilpailijoista, mutta myös strategisia tavoitteita, jotka ohjaavat liiketoimintaa käytännön tasolla.

Riskienhallinta osana strategian viemistä käytäntöön

Strategian implementointi ja käytännön työhön vieminen ovat ratkaisevia vaiheita organisaation menestyksen kannalta. Tässä vaiheessa riskienhallinta toimii arvokkaana työkaluna, joka auttaa organisaatiota tunnistamaan ja hallitsemaan keskeisiä riskejä ja varmistamaan strategian onnistuneen toteutumisen.

Yksi riskienhallinnan keskeisistä tehtävistä osana strategian viemistä käytäntöön on tunnistaa liiketoiminnan kannalta kriittisimmät kehityskohteet ja haasteet, eli ”must-win-battles”. Näiden kohteiden määrittely auttaa organisaatiota keskittymään olennaiseen ja asettamaan resurssit ja ponnistelut niille alueille, jotka tuottavat suurimman vaikutuksen strategisten tavoitteiden saavuttamisessa. Riskienhallinta auttaa tunnistamaan ja arvioimaan näitä kohteita, jolloin organisaatio voi priorisoida ja suunnitella niiden toteuttamista tehokkaasti.

Riskienhallinta myös auttaa organisaatiota tunnistamaan tärkeimmät asiakkuudet. Asiakkaat ovat liiketoiminnan elinehto, ja niiden menestyksekäs palveleminen on strategian onnistumisen edellytys. Riskienhallinta auttaa organisaatiota analysoimaan asiakassuhteitaan, tunnistamaan niihin liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia sekä kehittämään toimenpiteitä, jotka edistävät asiakastyytyväisyyttä ja pitkäaikaista menestystä.

Lisäksi riskienhallinta auttaa tunnistamaan kriittisimmät liiketoimintaprosessit. Prosessit ovat organisaation toiminnan perusta, ja niiden tehokkuus ja laatu vaikuttavat suoraan strategian toteutumiseen. Riskienhallinta auttaa organisaatiota arvioimaan prosessien haavoittuvuuksia, tunnistamaan mahdollisia uhkia ja riskejä sekä kehittämään toimenpiteitä, jotka varmistavat prosessien sujuvuuden ja optimaalisen suorituskyvyn.

Lopuksi, riskienhallinta auttaa organisaatiota määrittelemään talouden mittarit, jotka seuraa strategian toteutumista ja menestystä. Tämä sisältää esimerkiksi taloudelliset tavoitteet, kannattavuusmittarit, kustannuskontrollin ja budjetoinnin. Riskienhallinta auttaa organisaatiota arvioimaan taloudellisia riskejä ja mahdollisuuksia sekä kehittämään strategioita ja toimenpiteitä, jotka edistävät taloudellista menestystä ja kestävää kasvua.

Miten riskienhallinta tuodaan osaksi strategiatyötä

Olennaista onnistuneessa strategiatyössä on, että riskienhallinta sisällytetään prosessiin jo ennen itse strategiavaihetta. Riskienhallinta ei ole strategian kylkeen lätkäistävä elementti vaan elementti, joka toimii perustana strategian formuloinnille. Kun strategia on valmis, jatkuu riskienhallinta työ asettamalla toimenpiteet strategisten riskien tunnistamiseen ja hallitsemiseen.

Kun riskienhallinta halutaan integroida osaksi strategiaa, seuraavat neljä teemaa ovat keskeisessä osassa:

  1. Joustavuus: Riskienhallinnan integroinnin avulla yritys pystyy kehittämään joustavia strategioita, jotka mahdollistavat muutokset tavoitteissa ja toimintatavoissa olosuhteiden muuttuessa. Ja toisin päin, kun strategiaan tulee muutoksia, niin riskienhallinta mukautuu niihin. Näin vältetään liiallinen sitoutuminen yhteen strategiaan, joka voi johtaa strategian epäonnistumiseen.
  2. Parempi päätöksenteko: Riskienhallinta auttaa tiedostamaan, että ajattelussa, oletuksissa ja päätöksenteossa voi olla virheitä. Näin yritys pystyy tekemään tietoisempia ja vähemmän riskialttiita valintoja, mikä on yksi keskeisistä tavoitteista riskienhallinnan integroitumisessa strategiaan.
  3. Epätodennäköisiin tapahtumiin varautuminen: Riskienhallinnan integrointi lisää yrityksen kykyä tunnistaa korkean vaikutuksen omaavat epätodennäköiset tapahtumat. Yrityksen tulee tunnistaa ja valmistautua muutostilanteisiin, sillä niiden seuraukset voivat olla merkittäviä.
  4. Proaktiivisuus: Strategian ja riskienhallinnan integraatio edistää luonnostaan proaktiivisuutta strategisessa riskienhallinnassa. Strategian ja riskienhallinnan yhdistäminen tukee yritystä saavuttamaan strategiset päämäärät ja samalla hallitsemaan riskejä tehokkaasti.

Riskienhallinta on olennainen osa strategiatyötä

Riskienhallinta tarjoaa järjestelmällisen prosessin riskien tunnistamiseen, arviointiin ja hallintaan. Tämä itsessään parantaa yrityksen kykyä hallita epävarmuutta, säilyttää arvoa, parantaa kestävyyttä ja päätöksentekoa. Samalla riskienhallinta edistää uusien mahdollisuuksien tunnistamista ja hyödyntämistä. Integroimalla riskienhallinta strategisiin prosesseihin yritys tulee luoneeksi vahvemman strategian, jolla päästä menestykseen kiinni. Myös tarkoituksenmukaiset riskienhallintatyökalut tukevat strategian mahdollistavaa riskienhallintatyötä. Lue miten.

Tuloksia käytännön riskienhallinnasta

Kun haluat tietää miten riskienhallinta tuodaan osaksi liiketoiminnan strategiaa ja tulosohjausta käytännön tasolla osallistu Graniten veloituksettomaan riskienhallintawebinaarin. Varaa paikkasi täällä!


Kirjoittanut
Antti Pekkala
LinkedIn

Ota yhteyttä

Granitella raportointi sujuu mutkattomasti.

Granite on mahdollistanut riskienhallintatyön kehittymisen.